Awesome - Voormalig doof meisje maakt voor het eerst concert mee

Stel je eens voor dat je doof geboren bent. Je hebt je hele leven in stilte doorgebracht en weet niet hoe het is om naar muziek te luisteren. En dan ineens krijg je de mogelijkheid om door middel van een zogeheten Cochleair Implant (CI) weer een aantal geluiden te horen. Ja, dan gaat er een wereld voor je open.

De hierboven geschetste situatie is het verhaal van de 19-jarige Vera van Dijk. Zij werd doof geboren en kon voor slechts 7% horen, maar sinds 2,5 jaar kan zij met behulp van een CI weer de basic geluiden horen. Haar prachtige verhaal is in onderstaande video te zien.

Firsts is een nieuwe initiatief van Vodafone dat mensen de kans geeft om iets voor het eerst in hun leven te doen. Zij gaven Vera de mogelijkheid om voor het eerst in haar leven een live concert mee te maken.

Voorafgaand aan het concert werd het Nederlandse publiek de vraag gesteld welk liedje je beslist moet hebben gehoord als je voor het eerst in je leven naar muziek kan luisteren. Er werd massaal gestemd, en ook bekende artiesten zoals Chef’Special en Eefje de Visser deden hun suggestie. Het nummer “Stay With Me” van Sam Smith werd uiteindelijk als het ultieme nummer geselecteerd.

Een CI werkt via een ander principe dan hoe wij geluiden horen, dus de zoektocht naar wat wel en niet mooi klonk was begonnen. Samen met Kyteman zocht zij uit wat voor haar wel en niet mooi klonk en werd het nummer aangepast op de gehoorkwaliteit van Vera. Het prachtige resultaat is in onderstaande video te zien!